عنوان:
CNT = 1D NM or not
لینک:
viewtopic.php?f=11&t=724
ادامه ی بحث ها رو در این جا پی میگیریم.
و اما چند نقل قول:
بنده گفتم:
الیاس یک معیار رو برای دسته بندی نانومواد توضیح داد.
آقای فاطمی نیا گفتند:
متاسفانه معیاری رو که فرمودند از لحاظ علمی صحیح نیست
20 نانومتر به هیچ وجه مرز وجود ابعاد به حساب نمیاد. بلکه تعریفی به نام "شعاع بور" که برای هر ماده متفاوت تعیین کننده ی مرز وجود یا عدم وجود ابعاد از دید فیزیکیه. زمانی که ابعاد ماده در هر راستای مختصاتی(مثل x،y یا z) به زیر شعاع بور ماده برسه پدیده ی به دام افتادگی کوانتومی یا quantum confinement اتفاق میافته و از دید فیزیکی دیگه رفتار الکترون های موجود در ماده در اون راستای مختصاتی تابع قوانین فیزیک کلاسیک نیست. به همین خاطر اون بعد از ماده رو از لحاظ فیزیکی (نه از لحاظ ریاضی) حذف می کنند.
شعاع بور برای بعضی از نیمه هادی ها حتی به میکرومتر هم می رسه و برای بسیاری از مواد مثل TiO2، ZnO ، CuI و ... زیر 5 نانومتر هست.
در مورد نانو لوله های کربنی یا CNT هم چون قطر نانولوله زیر شعاع بورش است، یک ماده ی تک بعدی به حساب میاد.
حالا یکی بگه شعاع بور CNT چنده
آقا الیاس گفتند:
تعریف شعاع بور با آنچه در مورد 20نانومتر مطرح شده است متفاوت است.
درواقع ربطی به هم ندارند که بخواهیم دیگری را برتر بدانیم.
و در ادامه:
ما در مورد 20نانومتر می گوییم که تعریف ابعادی در مورد فن آوری نانو است نه فیزیک کوانتوم(مدظله العالی).
فن آوری نانو یعنی صنعت در مقیاس نانو.
واین صنعت متفاوت از قوانین خاص فیزیک کوانتوم است.
و آنچه گفتند از شعاع بور از این جهت مربوط به فن آوری نانو نمی شود که؛
در این فن آوری فقط اندازه در مورد ابعاد مهم است به همین جهت در مورد مواد گوناگون متفاوت نیست ولی
شعاع بور در مورد خواص مواد گوناگون بحث می کند.
البته این را دوباره خاطر نشان کنم که این 20نانومتر را من از خود نگفتم بلکه از نخستین مراجع فارسی فن آوری نانو یعنی کتاب ترجمه ی دکتر وطن خواه گفتم و تعدادی چند از کتاب های دیگر.
بنده گفتم:
این معیارها (مثلا همین شعاع بور) هیچ کدوم خالی از ایراد نیستند.
آقای فاطمی نیا گفتند:
بنده نسخه ی زبان اصلی مرجعی رو که دوست عزیزمون الیاس فرمودند مطالعه کرده ام که البته در نسخه ی ترجمه جانب امانت آنچنان که باید رعایت نگردیده و بنابراین بنده از متن صریح انگلیسی کتاب جهت ارجاع استفاده می کنم. به طور کلی در 5 جا لفظ 20 نانومتر عنوان گردیده:
و در ادامه:
***نکته ی دوم:
مقوله ی تعریف و تحریف ابعاد در نانوتکنولوژی کاملاً ریشه ی تاریخی در بحث مکانیک کوانتوم حالت جامد دارد. کاهش ابعاد به زیر سه بعد سالها قبل از ظهور فناوری نانو در کتاب های فیزیک حالت جامد تحت عنوان گاز فرمی 2 بعدی و تک بعدی مورد بررسی بوده است و موضوع جدیدی نیست. با حضور فناوری نانو وجهه ی تئوری این مباحث غیر قابل لمس فیزیکی، جنبه ای تجربی و عملی پیدا کردند. بنابراین با توجه به تعاریف مستند لطفاً بحث ابعاد در فناوری نانو و مکانیک کوانتوم را به هیچ وجه جدا در نظر نگیرید.
***نکته ی سوم:
بر خلاف آنچه دوست عزیز آقای amirswt فرمودند(که البته احتمالاً منظورشون این نبود ولی اینچنین برداشت می شه)، معیار "شعاع بور" چه از لحاظ تئوری و چه از لحاظ تجربی اثبات شده و هیچگونه ایرادی بر آن وارد نیست و یک قانون صراحتاً قابل قبول است. به همان صراحت که قوانین سه گانه ی نیوتن قابل قبول هستند.
خوب، حالا بریم سراغ ادامه ی بحث:
شما چی میگید؟