این مدت که بحث ابعاد نانو را مطرح کردم با کلی نظرات جالب و متفکرانه برخورد کردم و نکته جالب دیگر، بحث تو بحث مطرح شدن توسط amirswt بود که جای تقدیر و تذکر ! ! ! دارد .
اما به هر حال برداشت من این است که دوستان با مشکل اصلی در تعریف ابعاد در نانوساختارها آشنا شدند. دو تعریف برای بیان بعد در نانوساختار وجود دارد .
1. تعریف هندسی :
<< در این تعریف برای جهت های x,y,z که اندازه شان بزرگتر از 100 نانومتر است ، ارزش قایل شده و به آن بعد میگویند >>
پس با این تعریف :
صفر بعدی : نانوپودرها ، کوانتوم دات ها و...
تک بعدی : نانومیله ها ، نانو لوله کربنی (CNT) { قابل توجه amirswt} ، نانوسیم و...
دوبعدی : لایه های نازک
سه بعدی : نانو حفرها ، ایروژل ،نانوکپسول ها ، ....
و اما تعریف دوم :
2. تعریف محدودیت کوانتومی quantum confinement { که این تعریف توسط آقای فاطمی نیا به روشنی انجام شد }, بنده نیز این مطلب را در پست "شعاع بور، معیاری برای دسته بندی نانومواد؟" با لینک
viewtopic.php?f=11&t=725&start=0 کامل توضیح داده ام که احتمالا خواندنش خالی از لطف نیست } اما علی الحساب :
<< برای هر بعدی که در آن بعد محدودیت کوانتومی اتفاق بیفتد ارزش قایل میشویم و بهش بعد میگوییم >> پس با این تعریف :
0 بعدی : مواد بالک
1 بعدی : لایه های نازک
2 بعدی : نانولوله های کربنی (CNT) { قابل توجه amirswt} ، نانوسیم و...
3 بعدی : کوانتوم دات ، نانو پودر و...
خوب مطمئنا این تعاریف بی خودی به وجود نیامده و هر کدام طرفدارانی پیدا دارند، اما اگه بخواهیم بین این دو بحث داوری کنیم باید بگم که تعریف دومی علمی تر است و تعریف اول بیشتر برای نو آموزان نانو تکنولوژی مناسب است ( چون مطرح نمودن بحث های کوانتومی سنگین خواهد بود و چون در تالار پیشکسوتان و دانشجویان حضور داریم ) این تعریف و بحث ها را مطرح میکنیم .
این افاضات بنده به معنی تمام کردن یا حسن خطاب نیست کما این که آقای amirswt فرمودند :
لطفا این بحث رو منحرف نکنید. و به موضوع این گفتگو دقت کنید. در بحث شرکت کنید بدون اینکه مستقیم برید سراغ جواب آخر!حالا به نظر شما کدوم تعریف بهتر و کاربردی تره ؟{ بازهم همان طور که آقای amirswt فرومدند :
من میخوام با اشاره به نقاط ضعف و قوت این معیار، میزان کارآیی اون رو برآورد کنم. برای این کار هم نیازه که شما در این بحث شرکت کنید، بدون اینکه مستقیم برید سراغ جواب آخر!